voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

empathieEmpathie versus Strategie: De juiste ondersteuning bieden. Haal het maximale uit je ondersteuning
In onze drang om anderen te helpen, vallen we vaak terug op het geven van advies. Het idee dat we waardevol zijn als we problemen oplossen, kan echter tot misverstanden leiden. Laten we eens graven in de kunst van het ondersteunen en ontdekken hoe je de behoeften van anderen beter kunt begrijpen.

Het probleem van overnemen. Wanneer steun verwarrend wordt.
Vaak wordt 'iemand steunen' verward met het overnemen van andermans problemen. Goedbedoelde adviezen zoals "Heb je dit al geprobeerd?" komen soms niet aan zoals bedoeld. Is dit eigenlijk wat de ander wil horen? En wil die persoon wel dat jij het oplost? Laten we de ware betekenis van ondersteuning verkennen.

De onuitgesproken vraag. Heb je ooit gevraagd wat ze echt nodig hebben?
In het streven om te helpen, vergeten we soms de meest cruciale vraag te stellen: Hoe wil de ander ondersteund worden? Heb je gevraagd of hij/zij überhaupt ondersteuning wil? Een eenvoudige, maar vaak over het hoofd geziene stap.

Het verlies van verbinding. Wanneer oplossingen de overhand nemen.
Langdurige gesprekken worden soms gedomineerd door onze drang om oplossingen aan te dragen, waardoor de verbinding verloren gaat. Begrijpen we werkelijk hoe de ander zich voelt? Het is tijd om te heroverwegen hoe we reageren en ervoor te zorgen dat de verbinding behouden blijft.

Empathie versus strategie. De kracht van de juiste vraag.
De sleutel tot effectieve ondersteuning is eenvoudig: Stel de vraag - Wil je empathie of strategie? Hiermee geef je de ander de regie over de ondersteuning die ze ontvangen. Het maakt het verschil tussen een luisterend oor bieden en daadwerkelijke oplossingen voorstellen.

Praktische toepassing. Empathie in actie. 
Wanneer empathie gewenst is, neem de tijd om te zitten en gebruik zorgvuldige woorden zoals "Dat lijkt me niet gemakkelijk voor je." Vraag oprechte vragen zoals "Wat doet het met je?" om echt contact te maken en in verbinding te blijven.

Beslissende keuze. Strategie als noodzaak. 
Als strategie nodig is, wees dan vrijgevig met advies en suggesties. Het internet staat vol met oplossingen. Maar eerlijk gezegd, willen we niet allemaal in moeilijke momenten gewoon een luisterend oor? Stel jezelf de vraag: Wil ik empathie of wil ik strategie? Kies bewust en ondersteun met zorg.

Door bewust te kiezen tussen empathie en strategie, kun je de ondersteuning bieden die echt nodig is. Het draait allemaal om het begrijpen van de behoeften van de ander en het creëren van een ruimte waarin ze zich gehoord en gesteund voelen.

 

EFT Klop Oefening: Empathie en strategie in balans brengen

Introductie
Laten we samen een EFT klop oefening doen om de balans te vinden tussen het bieden van empathie en strategie. Deze oefening helpt je om bewust te kiezen welke vorm van ondersteuning het beste past bij de behoeften van de ander.

1. Setup
Tik zachtjes op de zijkant van je hand terwijl je de volgende woorden herhaalt:
"Ondanks mijn drang om te helpen, er altijd te zijn, erken ik mijn behoefte om bewust te kiezen en de ander te ondersteunen op de manier die ze nodig hebben."

2. Kloppunten en affirmaties
Ga langs de kloppunten en herhaal bij elk punt:
- Boven op het hoofd: "Kiezen tussen empathie en strategie."
- Begin van de wenkbrauw: "Ik erken mijn verlangen om te helpen."
- Zijkant van het oog: "Soms door te luisteren."
- Onder het oog: "Soms met strategie en advies."
- Onder de neus: "Ik geef mezelf toestemming om bewust te kiezen."
- Kin: "Om in verbinding te blijven met de behoeften van de ander."
- Sleutelbeen: "Empathie en strategie in balans."
- Onder de arm: "Ik ben flexibel in mijn steun."

3. Afronding
Tik zachtjes op de zijkant van je hand en herhaal:
"Ik kies ervoor om op een evenwichtige manier steun te bieden. Ik ben bewust van de behoeften van de ander en blijf in verbinding terwijl ik ondersteuning bied."

Neem diepe ademhalingen en check hoe je je voelt. Herhaal de oefening indien nodig. Deze EFT-klop oefening helpt je om bewust te worden van je reactie op de behoeften van anderen en biedt een hulpmiddel om in balans te blijven tussen empathie en strategie.

 

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Veel liefs,
Susanne

 

#empathie #strategie #empathischezorg #empathischebesmetting #advies #suggesties #voorrustinjehoofd #regieoverjeleven #elysioneft

 

 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.