voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Gids: Troost en heling in tijden van rouw

Rouw is een diepgaande en persoonlijke ervaring die we allemaal op een bepaald punt in ons leven zullen tegenkomen. Het verlies van een geliefde kan overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er manieren zijn om troost en heling te vinden, zelfs in de moeilijkste tijden. Deze kleine gids biedt enkele richtlijnen om je te helpen bij het omgaan met rouw.

 • Vind manieren om te herdenken
  Creëer rituelen of herdenkingsmomenten om de herinnering aan je geliefde levend te houden. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies.

 • Zoek ondersteuning
  Je hoeft niet alleen door rouw te gaan. Zoek steun bij vrienden, familie, of professionele therapeuten. Praat over je gevoelens en herinneringen aan je dierbare.

 • Erken je emoties
  Rouw brengt een breed scala aan emoties met zich mee, van verdriet tot boosheid, schuldgevoel en verwarring. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en jezelf toestemming te geven om te voelen wat je voelt.

 • Pas self-care toe
  - Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als emotioneel. Eet gezond, beweeg en rust voldoende. Neem de tijd voor ontspanning en doe activiteiten die je vreugde brengen.

 • Overweeg professionele hulp
  Als rouw te overweldigend wordt of langdurig aanhoudt, overweeg dan professionele begeleiding of therapie om je te helpen bij het verwerkingsproces.

 • Wees geduldig met jezelf
  Rouw heeft geen vaste tijdlijn. Iedereen verwerkt verlies op zijn eigen tempo. Wees geduldig en mild voor jezelf tijdens deze emotionele reis.

Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en hoewel het moeilijk kan zijn, biedt het ook kansen voor persoonlijke groei en transformatie. Onthoud dat het oké is om hulp te vragen en dat er altijd steun beschikbaar is.

Deze kleine gids kan als een startpunt dienen voor mensen die rouw ervaren en op zoek zijn naar manieren om troost en heling te vinden.

 

Een EFT oefening voor rouwverwerking
Het verlies van een geliefde is een van de meest hartverscheurende ervaringen die we als mensen kunnen doormaken. Het brengt intense emoties en pijn met zich mee en het kan moeilijk zijn om troost te vinden. Als je iemand hebt verloren en je worstelt met rouw, wil ik je een EFT-klopoefening aanreiken die je kan helpen om troost en heling te vinden in deze moeilijke tijd.

Stap 1: Identificeer je emotie
Neem even de tijd om je emoties te herkennen en te benoemen. Denk aan de persoon die je hebt verloren en welke gevoelens dit oproept. Het kan verdriet, boosheid, schuldgevoel of iets anders zijn. Erken deze emotie.

Stap 2: De EFT klop punten
Tik zachtjes op de volgende punten terwijl je je emoties benoemt:

1. Bovenop je hoofd: "Ik voel dit diepe verdriet in mijn hart."
2. Tussen je wenkbrauwen: "De herinneringen aan [naam van de persoon] brengen pijn."
3. Zijkant van je oog: "Ik hou van [naam van de persoon] en ik mis haar/zijn aanwezigheid."
4. Onder je oog: "De leegte die [naam van de persoon] heeft achtergelaten, doet pijn."
5. Onder je neus: "Ik erken mijn rouw en verdriet."
6. Op je kin: "Ik geef mezelf toestemming om te rouwen."
7. Op je borst: "Ik zoek troost en heling in mijn hart."
8. Zijkant van je hand (de 'karate chop' plek): "Ondanks mijn verdriet, hou ik van mezelf en [naam van de persoon]."

Stap 3: Herhaal en adem
Herhaal deze stappen terwijl je rustig in- en uitademt. Laat de tranen stromen als dat nodig is en laat jezelf de ruimte om je emoties te uiten.

Deze EFT-klopoefening kan je helpen om de emotionele last van rouw te verlichten en een gevoel van troost en heling te vinden. Het is belangrijk om te onthouden dat rouw een persoonlijke reis is en dat het tijd kost. Geef jezelf die tijd en compassie.

Moge deze oefening een bron van troost en heling zijn voor jou en anderen die rouwen. Jullie zijn niet alleen in deze reis van herstel.

Met liefde en steun,
Susanne

#rouwverwerking #rauw #eft #troost #euthanasie #overlijden #dood #voorrustinjehoofd #regieoverjeleven #elysioneft

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.